ΜΟΝΟΠΑΤΙ Νο. 4 "Μελανία"


Συνολική απόσταση: 9 Χιλ.
Χρόνος Βαδίσματος: περίπου 2 1/2 ώρες καθαρό βάδην
Υποδήματα: σταθερά αθλητικά αρκούν
Εφόδια: μόνο σε ζεστές μέρες είναι απαραίτητο το νερό εφόσον υπάρχουν δυνατότητες ανεφοδιασμού
Σταθμοί: ταβέρνες και καφενεία στα Θολάρια, τη Λαγκάδα και τον Όρμο Αιγιάλης


Ο περιφερειακός δρόμος με τον αριθμό "4", μας οδηγεί μέσα σε δύο περίπου ώρες από το λιμάνι της Αιγιάλης, πάνω από τα δύο ορεινά χώρια Θολάρια και Λαγκάδα, και ξανά πίσω στην αφετηρία. Σε αυτή την περιήγηση- που μοιάζει σχεδόν με ένα περίπατο- κυκλώνουμε μέσω μονοπατιών για γαϊδάρους την αμφιθεατρική κοιλάδα πίσω από τον κόλπο της Αιγιάλης. Μας συνοδεύουν πέτρινα τοιχάκια, μυρωδιές από βότανα, και- πολύ συχνά- μία θαυμάσια θέα προς το πράσινο της κοιλάδας τους σκαλωτούς αγρούς και το κόλπο της Αιγιάλης.

Η περιήγηση ξεκινάει από το δρόμο της Αιγιάλης προς τα Θολάρια. Στην πινακίδα εξόδου από την περιοχή της Αιγιάλης, δεξιά στο μικρό εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, διακλαδώνεται ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς τα σπιτάκια που βρίσκονται από πάνω. Δέκα μέτρα περίπου μετά, φεύγει δεξιά από αυτόν το δρόμο ένα στενό μονοπάτι. Ακολουθώντας το μονοπάτι, σύντομα ανακαλύπτουμε μία μικρή ασπροκόκκινη πινακίδα με τον αριθμό "4". Αυτό το σημάδι θα μας συνοδεύει στη συνέχεια του δρόμου. Περπατάμε κατά μήκος των στυλωμάτων και φτάνουμε σε ένα παλιό σκαλωτό δρόμο που μας οδηγεί σε ένα άλλο μικρό παρεκκλήσι. Παρακάτω ο δρόμος συνεχίζει ανηφορικά και- σε άλλα δέκα λεπτά- μία πηγή χτισμένη μέσα στο βράχο μας προσκαλεί για μία στάση. ¨Ένας κουβάς είναι εκεί έτοιμος, ώστε να μπορεί κανείς να δώσει στα ζώα νερό. Λίγο μετά την πηγή διακλαδώνεται ένας δρόμος απότομα προς τα κάτω στην κοιλάδα. Συνεχίζουμε προς τα Θολάρια, ώστε 10 λεπτά μετά από την πηγή να φτάσουμε στο μεγάλο χώρο στάθμευσης.

Από εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι προς τα μέσα, προς την μεγάλη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και συνεχίζουμε στο σκαλωτό δρόμο δεξιά κάτω από την εκκλησία.
Στο πρώτο χώρισμα του δρόμου μετά την εκκλησία συνεχίζουμε αριστερά ανεβαίνοντας τις σκάλες. Ο δρόμος μας πλέον διακρίνεται καθαρά στο γκρεμό πίσω από το χωριό. Μετά από μισή περίπου ώρα από την έξοδο απ' τα Θολάρια, σε ένα λιθοστρωμένο δρόμο με υπέροχη θέα στην κοιλάδα της Αιγιάλης, γυρίζει το μονοπάτι με ένα μεγάλο τόξο προς τα δεξιά. Αριστερά κάτω βλέπουμε το μικρό παρεκκλήσι του ¨Αγίου Ταξιάρχη. 

Λίγο μετά, αριστερά στην άκρη του δρόμου, υπάρχει μία ξύλινη πινακίδα με την οδηγία προς "Αστράτιος". Ακολουθούμε παρόλα αυτά το δρόμο ευθεία με κατεύθυνση προς τον κωνοειδή λόφο "πάγκος" ,που μετά από λίγα λεπτά θα μας οδηγήσει σε μία διχάλα με πινακίδα. Εκεί οδηγεί το μονοπάτι αριστερά ανεβαίνοντας τα σκαλιά σε ένα κούφιο δρόμο προς τα μέσα, που κυκλώνει κατά το ήμισυ τον λόφο. Περίπου δέκα λεπτά μετά την διακλάδωση στον κούφιο δρόμο, ελευθερώνει ο λόφος τη ματιά σε μία υπέροχη ασπροβαμμένη εκκλησιαστική εγκατάσταση της Παναγίας της Επαναχωριανής.

Η πινακίδα για τον δρόμο νούμερο 4 οδηγεί σε μία διχάλα του δρόμου δεξιά προς τον λόφο. Ακολουθώντας αυτό το δρόμο, θα έφτανε κανείς πάνω από το χωριουδάκι "Στρούμπος". Για να φτάσουμε όμως στην Παναγία, με την υπέροχη θέα και την ήσυχη αυλή με τα σκιερά κυπαρίσσια, κατεβαίνουμε μερικά σκαλιά αριστερά σε ένα μικρό φαράγγι και περνάμε μία στέρνα κυματιστή λαμαρίνα.Πέντε λεπτά μετά το χώρισμα του δρόμου, στεκόμαστε μπροστά στην αστραφτερή άσπρη εκκλησία. Ο χώρος μας καλεί να κάνουμε μία μεγαλύτερη στάση για να απολαύσουμε την ησυχία και τη Θέα.

Θα διαπιστώσετε ότι άξιζε τον κόπο η μικρή παράκαμψη. Μετά την εκκλησία της Παναγίας, ακολουθούμε ένα φαρδύ, ελαφρώς κατηφορικό δρόμο, και διασχίζουμε άλλη μία μικρή χαράδρα. Σε πέντε λεπτά φτάνουμε σε μία διακλάδωση που μας οδηγεί δεξιά προς το Μοναστήρι τον Αγίου Θεολόγου (4 χιλιόμετρα) και στο εκκλησάκι του Σταυρού (7 χιλιόμετρα). Ακολουθούμε παρόλα αυτά το σκαλωτό μονοπάτι προς την κατεύθυνση της Λαγκάδας. Ο δρόμος είναι σπαρμένος από φασκόμηλο, ρίγανη, και άλλα μυρωδάτα φυτά. Τελικά βλέπουμε δεξιά κάτω άλλη μια μικρή άσπρη εκκλησία και το χωριουδάκι "Στρούμπος". Ακολουθώντας το μονοπάτι, φτάνουμε σε 15 λεπτά μετά την εκκλησία της Παναγίας στο ορεινό χωριό Λαγκάδα. Ακολουθούμε τον σκαλωτό κεντρικό δρόμο διασχίζοντας ολόκληρο το χωριό και περνάμε από τη μαγευτική πλατεία "λόξα". Περίπου 5 λεπτά μετά την άφιξη στην είσοδο του χωριού, λιθόστρωτο μονοπάτι που περνάει αριστερά από την επίπεδη στέρνα και είναι κατηφορικό. Ο δρόμος είναι χτισμένος ανάμεσα σε μικρά πέτρινα τοιχάκια. Βελανιδιές μας συνοδεύουν. Περίπου μετά τα μισά του δρόμου από την Λαγκάδα προς τον Όρμο, διασχίζουμε την άσφαλτο. Περίπου μισή ώρα μετά την έξοδο από την Λαγκάδα, φτάνουμε - ακολουθώντας πάντα τον κατηφορικό δρόμο- στο λιμάνι της Αιγιάλης.

tmgd sakarya travesti antalya travesti istanbul travesti ankara travesti porno evlilik teklifi nulled wordpress theme free wordpress theme finance radyo dinle lida